handshake.png

Aankopen en geld

Wanneer je als particulier iets koopt bij een bedrijf, dan mag je spreken over een consumentenkoop. Je hebt als consument dan bepaalde rechten en plichten. Daarnaast kan het zo zijn dat je aanvullende afspraken hebt gemaakt. Bijvoorbeeld door de algemene voorwaarden te accepteren. Consumentenkoop is in het recht apart geregeld. Welke rechten je als consument hebt ligt aan de situatie waarin je het product hebt aangekocht. Er gelden speciale regels die jou als consument beschermen tegen bijvoorbeeld oplichting of eventuele gebreken. Het kan daarbij gaan om de koop van levensmiddelen, maar ook om de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen, zoals een keuken, badkamer of een auto. 

Als het gekochte product gebrekkig is of niet voldoet aan de verwachtingen, dan kan er als snel sprake zijn van “non-conformiteit”. Dit houdt volgens de wet in dat de afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt. In dat kader stelt men de vraag of de afgeleverde zaak, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten.

De wet biedt bij non-conformiteit een aantal mogelijkheden, uitzonderingen daargelaten. De meest voorkomende acties zijn: herstel, vervanging, ontbinding van de koopovereenkomst of prijsvermindering.

Lourens Juristen leeft zich in de standpunten en belangen van zowel verkoper als koper in en zorgt voor een snelle en praktisch afhandeling.