Wat zijn mijn rechten bij een miskoop via Marktplaats?

Marktplaats is een platform waarop iedereen een advertentie kan plaatsen of producten kan aankopen. Ondanks het succes van Marktplaats is er ook een keerzijde, namelijk dat je de kans loopt om een miskoop te doen. Een miskoop is helaas niet altijd te voorkomen, maar je kan de risico's op een miskoop wel verkleinen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij een aankoop via Marktplaats en wat je rechten zijn als je eenmaal een miskoop hebt gedaan.

Voorkomen

Om de risico's op een miskoop te verkleinen, moet je duidelijke schriftelijke afspraken maken over het product. Als er dan iets niet goed is, heb je bewijs om op terug te vallen. Controleer de verkoopadvertentie goed. Het product moet er namelijk uitzien en werken zoals in de advertentie staat. Staat er dat het product ‘nieuw’ is, dan mag deze ook niet gebruikt zijn. Wordt er een merkartikel belooft, dan mag het geen namaakproduct zijn. Kijk goed naar de foto’s van het product op eventuele schade en lees de beschrijving van het product. Zo voorkom je teleurstellingen. Controleer verder nog wat je hebt afgesproken met de verkoper via bijvoorbeeld berichten of e-mail. Hier kan je namelijk op terugvallen indien iets ontbreekt dat wel is afgesproken.

Verder kan je de authenticiteit van een verkoper controleren. Dat kan onder andere door naar het aantal jaren te kijken dat de verkoper actief is op Marktplaats. Daarnaast kan je naar de reviews kijken indien deze zijn geplaatst. Ook de reactietijd van een verkoper zegt iets over de authenticiteit. Verder kan je kijken of de verkoper kopersbescherming aanbiedt en of het eventueel mogelijk is om het product af te halen. Tot slot geef ik als tip mee om een kleine aanbetaling te doen in plaats van de gehele aankoopsom bij voorbaat over te maken.

Ontbinding

Wanneer er een koopovereenkomst tussen twee particulieren is gesloten, is er in beginsel geen ontbinding van de overeenkomst meer mogelijk. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Dat houdt in dat je als koper zijnde zelf hebt moeten controleren of het product overeenkomt met het product in de advertentie. Het volstaat in principe al door schriftelijk te vragen of het product naar behoren werkt en of er opvallende gebruikerssporen zijn. Als je dit niet goed hebt gecontroleerd, heb je dus pech en is er vaak geen weg terug.

Soms zijn er toch uitzonderingen waardoor je van de overeenkomst af kan komen. De overeenkomst kan bijvoorbeeld achteraf vernietigd worden indien er sprake is van bedrog. Dit houdt in dat de verkoper je tot een bepaalde rechtshandeling beweegt door een mededeling of door opzettelijk te zwijgen over een feit die de verkoper verplicht was te delen. Bij dwaling kan de overeenkomst ook achteraf vernietigd worden. Dit houdt in dat er een onjuiste indruk achtergelaten, doordat de verkoper de zaken anders liet lijken. Deze onjuiste indruk moet wel van zo’n groot belang zijn, dat zonder deze indruk de overeenkomst niet was gesloten. Er zijn nog andere smaken te bedenken waardoor je van een overeenkomst af kan komen, maar die houden we voor de leesbaarheid van het artikel even buiten beschouwing.

Consumentenkoop

Wanneer je als consument iets koopt van een bedrijf via Marktplaats, heb je wel meer bescherming. Er is dan namelijk sprake van consumentenkoop en dat valt onder het consumentenrecht. Net zoals koop op afstand bij andere bedrijven, geldt hier dan ook de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kan dan binnen deze termijn de overeenkomst ontbinden zonder enige reden. Ook geldt het conformiteitsbeginsel als het product door een bedrijf wordt verkocht. Dit houdt in dat het product aan de overeenkomst moet voldoen. Als het product dat niet doet moet je, binnen twee maanden na het ontdekken van het gebrek, de verkoper op de hoogte hiervan brengen. Doet de verkoper hier niks mee, dan kan de overeenkomst ontbonden worden.

Naast de wettelijke bedenktijd heeft een consument ook altijd wettelijke garantie op tweedehands producten. Ook als je geen garantie bijkoopt. De duur van de garantie is niet wettelijk vastgesteld, maar je moet een product wel voor een bepaalde tijd op een normale manier kunnen gebruiken. De duur van de garantie is afhankelijk van het merk, de prijs en de levensduur van het product. Bij een tweedehands auto is de duur van de wettelijke garantie wel vastgelegd. Daarbij geldt een wettelijke garantie van één jaar.

Heb jij een conflict over een miskoop? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.