Wanneer is ontslag op staande voet gerechtvaardigd?

Bij een ontslag op staande voet wordt de arbeidsovereenkomst van een werknemer per direct opgezegd. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met een opzegtermijn en een werkgever hoeft ook niet naar de rechter en heeft ook geen toestemming nodig van het UWV.
Zonder ontslag op staande voet kan een werkgever niet anders dan de rechter een ontbindingsverzoek doen of het UWV om toestemming vragen voor ontslag.

Ontslag op staande voet heeft dan ook zware gevolgen voor een werknemer. Naast je baan en inkomsten verlies je ook je recht op een WW-uitkering of een transitievergoeding.
Met dit artikel vertellen we je graag wat meer over je rechten en plichten bij een ontslag op staande voet.

Voorwaarden

Om een ontslag op staande voet te rechtvaardigen moet er aan drie voorwaarden worden voldaan.

  1. Er dient sprake te zijn van een dringende reden zijn voor het onmiddellijke ontslag. De reden moet zo ernstig zijn dat van de werkgever niet langer verlangd kan worden dat hij de werknemer in dienst houdt. Enkele voorbeelden van een dringende reden zijn: fraude, diefstal en mishandeling.

  2. Het ontslag op staande voet zal zonder enige vertraging aan de werknemer moeten worden medegedeeld.

  3. De reden voor het ontslag op staande voet zal zonder enige vertraging aan de werknemer moeten worden medegedeeld.

Naar de rechter

Ben je het niet eens met het ontslag op staande voet? Dan heb je twee maanden de tijd om een verzoek in te dienen bij de kantonrechter voor het vernietigen van het ontslag. Als je verzoek aan alle wettelijke eisen voldoet zal de kantonrechter vervolgens toetsen of je ontslag op staande voet terecht is en of de dringende reden voor het ontslag jou kan worden verweten.

AAls de rechter beslist dat er geen sprake was van een dringende reden, vernietigt hij je ontslag. Je werkgever moet dan je loon alsnog volledig doorbetalen. Als de rechter beslist dat er wel sprake was van een dringende reden voor het ontslag, blijft het ontslag op staande voet staande en heb je geen recht op loondoorbetaling en loop je dus ook een WW uitkering mis en een transitievergoeding.

De rechter kan ook vinden dat de dringende reden voor het ontslag niet aan jou te verwijten is. De rechter kan dan beslissen dat je toch een ontslagvergoeding krijgt.

Ben je het niet eens met je ontslag op staande voet? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan vandaag nog contact met ons op, wij denken graag met je mee en het eerste gesprek is altijd vrij van kosten.