Waar moet je op letten bij een vaststellingsovereenkomst?

Nu veel werkgevers in zwaar weer verkeren als gevolg van Corona en het werk in veel branches afneemt of zelfs stil ligt, zijn er aardig wat werkgevers die proberen dienstverbanden met wederzijds goedvinden te beëindigen. Werkgevers kunnen een vaststellingsovereenkomst voorleggen gebaseerd op bedrijfseconomische redenen. Een inmiddels vaak gehoorde ‘corona-variant’ is die met de beëindigingsreden dat een arbeidsplaats vervalt als gevolg van de coronacrisis. Maar wat zijn nu jouw rechten? En waar moet je op letten als je een vaststellingsovereenkomst wilt tekenen? Het is in de eerste plaats goed om te realiseren dat je niet kan worden gedwongen om een vaststellingsovereenkomst te tekenen of überhaupt mee te werken aan een ontslag met wederzijds goedvinden.

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een bijzonder soort overeenkomst waarin partijen afspraken maken omtrent de beëindiging van je dienstverband. De vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een ‘beëindigingsovereenkomst’ of  ‘ontslag met wederzijdse goedkeuring’ genoemd. Het ontslag is definitief als zowel jij als je werkgever deze overeenkomst hebben getekend.

Aandachtspunten

Voordat je een vaststellingsovereenkomst accepteert en ondertekent, moet je goed nadenken over de gevolgen hiervan. De belangrijkste aandachtspunten zetten wij voor je op een rij:

  • Je bent niet verplicht om mee te werken aan je eigen ontslag. Denk om die reden goed na over of jij zelf ook wel akkoord wilt gaan met je ontslag;

  • Zorg ervoor dat duidelijk vermeld staat dat het initiatief tot beëindiging van het dienstverband bij de werkgever ligt. Anders kan het UWV een WW-uitkering weigeren te verstrekken;

  • Laat in je vaststellingsovereenkomst opnemen wat er met je vakantiedagen en eventuele overuren gaat gebeuren;

  • Controleer of in de vaststellingovereenkomst is opgenomen, dat je een vergoeding ontvangt om de overeenkomst te laten checken door een jurist.

  • In de meeste gevallen is een billijke vergoeding onderdeel van de vaststellingsovereenkomst. Dit kan variëren van drie maanden tot anderhalf jaar of zelfs langer, wat sterk afhankelijk is van de omstandigheden.

Dit is geen onuitputtelijke lijst waardoor Lourens Juristen in alle gevallen adviseert om een vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een jurist.

WW-recht

Om recht te hebben op een WW-uitkering, na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst moet je rekening houden met de volgende voorwaarden. Zoals eerder benoemd dient het initiatief tot beëindiging van het dienstverband door de werkgever te zijn genomen. Daarnaast moet de werkgever de geldende opzegtermijn in acht nemen en mag het ontslag niet verwijtbaar zijn. Hier is sprake van bij bijvoorbeeld diefstal of agressie.

Laat je nooit onder druk zetten en vraag voldoende bedenktijd om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren. Neem vrijblijvend contact met ons op. In de meeste gevallen kunnen wij je verder helpen op basis van no-cure no-pay.