Een arbeidsovereenkomst, waar moet je als werknemer op letten?

Na het sollicitatietraject krijg je eindelijk het verlossende telefoontje; de werkgever biedt jou functie aan! Het enige wat nog geregeld moet worden, is het tekenen van de arbeidsovereenkomst. Maar waar moet je op letten voordat je een arbeidsovereenkomst ondertekend? In dit artikel vertellen we je de belangrijkste punten waar je als werknemer op moet letten.

De duur van de overeenkomst

In de arbeidsovereenkomst is de duur van de overeenkomst vastgelegd. De werkgever zal in de meeste gevallen een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden. In deze periode kan de werkgever namelijk zien of jij bij de organisatie past en of je geschikt bent voor de functie. In de arbeidsovereenkomst zal duidelijk moeten worden vermeld op welke datum de overeenkomst zal eindigen. Bij een eventuele beëindiging van het contract, zal de werkgever jou namelijk minstens één maand voor deze datum moeten inlichten over de beëindiging van je dienstverband.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd geeft jou, als werknemer, de meeste zekerheid. Het zal dus altijd lonen om bij de werkgever te informeren naar deze mogelijkheid. De overeenkomst loopt door tot jij of je werkgever deze beëindigd. Als werknemer heb je een opzegtermijn van één maand (tenzij er in de CAO of het contract iets anders staat). Ook de werkgever moet zich houden aan bepaalde opzegtermijnen. Deze opzegtermijnen kan je terugvinden op de website van de Rijksoverheid.

Proeftijd

In de meeste gevallen is er een proeftijd opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Een proeftijd is een periode waarin je als nieuwe werknemer kennis maakt met het werk, de omgeving en de werkgever. Tijdens deze periode mag de werknemer en de werkgever de arbeidsovereenkomst direct opzeggen. De werkgever moet de proeftijd schriftelijk vastleggen voordat de arbeidsovereenkomst aanvangt. De duur van de proeftijd hangt af van de arbeidsovereenkomst, maar de proeftijd mag nooit langer dan twee maanden duren. Opname van een proeftijd is overigens niet verplicht. Ook is het goed om te weten dat de proeftijd niet mag worden verlengd.

CAO

In de arbeidsovereenkomst zijn over het algemeen een groot aantal rechten en plichten uiteengezet die veel duidelijkheid zullen geven. Toch is het wijsheid om na te gaan of er niet een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) op jou van toepassing is. In een CAO staan namelijk (aanvullende) afspraken. Afspraken over bepaalde arbeidsvoorwaarden en dit wordt afgesloten door één of meer werkgevers, werkgeversorganisaties of werknemersorganisaties. Mocht de CAO van toepassing zijn, zullen de afspraken in de CAO in beginsel ook voor jou gelden. Dit is dus ook het geval als deze niet specifiek in je arbeidsovereenkomst worden vermeld. De arbeidsovereenkomst mag niet afwijken van de bepalingen in de CAO als dit in jouw nadeel is. Voor de werkgever is het goed om te weten dat er ook niet in het voordeel afgeweken mag worden als de cao een ‘standaard karakter’ heeft.

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is een bepaling die kan worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst waarin een aantal beperkingen kunnen staan voor de werknemer voor een bepaalde periode na het beëindigen van het dienstverband. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet kunnen verrichten van hetzelfde werk voor een andere werkgever of het niet voor een directe concurrent kunnen werken of slechts het niet kunnen verrichten van dezelfde werkzaamheden in een bepaalde regio. Hiermee willen werkgevers voorkomen dat je kennis en/of klanten meeneemt naar de concurrent. In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag nooit een concurrentiebeding worden opgenomen, behalve als er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Maar ook in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zal een werkgever goede motieven moeten hebben om een concurrentiebeding op te nemen.

Mocht je twijfelen over de inhoud van jouw arbeidsovereenkomst of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!