Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding?

Het verliezen van een baan is zeer vervelend. Vaak sta je voor een onzekere periode nadat je bent ontslagen. Vooral op het financiële gebied. Gelukkig compenseert je werkgever deze periode bijna altijd middels een vergoeding. In dit artikel vertellen we je de regels omtrent een transitievergoeding en de hoogte hiervan.

Wat is een transitievergoeding?

Als je werkgever je ontslaat heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Een transitievergoeding heeft het doel om de werknemer te compenseren voor het ontslag en, zoals de naam al zegt, de “transitie” naar een nieuwe baan makkelijker te maken. De vergoeding kan je bijvoorbeeld gebruiken om opleidingskosten te betalen of om de periode tussen twee banen te kunnen overbruggen.

wanneer heb je geen recht op een transitievergoeding

Een werkgever is niet altijd verplicht om een transitievergoeding te betalen. In de volgende gevallen heb je geen recht op een transitievergoeding:

  • Je hebt zelf ontslag genomen

  • Je bent op staande voet ontslagen

  • Je arbeidsovereenkomst is met wederzijds goedvinden beeïndigd

  • Je bent jonger dan 18 jaar en je werkte minder dan 12 uur per week

  • Je leeftijd is hoger dan de AOW- of pensioensleeftijd

  • Je werkgever is failliet of je werkgever zit in de schuldsanering

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding wordt berekent aan de hand van het aantal jaren dat je in dienst bent geweest bij je werkgever en je bruto maandsalaris. Voor elk jaar dat je in dienst ven geweest bedraagt de transitievergoeding een derde van je maandsalaris. Het overige gedeelte van je dienstverband wordt naar rato berekend. Dit gebeurt ook bij een dienstverband dat korter dan een jaar heeft geduurd. Om dit te berekenen hanteer je de volgende formule:

  • (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12)

Voorbeeld:
De werknemer is 9 jaar en 4 maanden in dienst geweest. De werknemer heeft een bruto maandsalaris van € 3.000.

De transitievergoeding bedraagt 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar. Dus 9 x (1/3 x €3.000) = €9.000. De berekening van de overige 4 maanden gaat als volgt.
Het brutosalaris (totaal verdiende salaris over het resterende deel) is: 4 maanden X 3.000 = € 12.000. (Het brutosalaris van € 12.000 / €3.000 bruto maandsalaris) x (1.000 / 12) = 4 x €83,33 = €333,33.
Totaal aan transitievergoeding: € 9.000 + € 333,33= € 9.333,33.

De transitievergoeding is vanaf 1 januari 2023 maximaal €89.000. Als je meer dan €89.000 per jaar verdient is de maximale transitievergoeding gelijk aan 1 jaarsalaris.

Als je werkgever niets heeft gerept over een transitievergoeding dan zal je zelf binnen 3 maanden na het beïndigen van je contract de transitievergoeding moeten opeisen. Doe je dit niet binnen 3 maanden? Dan vervalt je recht op een transitievergoeding.

Twijfel je aan de berekening van je werkgever of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!