Waar moet ik opletten tijdens het opstellen van een ouderschapsplan?

Een relatiebreuk is vervelend voor beide partijen. Ook jullie kinderen zullen dit erg vervelend vinden. Als jij en je partner uit elkaar gaan wil je dat je kind hier zo min mogelijk last van heeft. Om die reden dien je in de meeste gevallen een ouderschapsplan op te stellen met je partner. In dit artikel leggen we je uit wat een ouderschapsplan is en wat hierin geregeld is.

Wat is een ouderschapsplan?

Als je uit elkaar gaat met je partner en je hebt samen minderjarige kinderen, dien je een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan is een document waarin verschillende afspraken zijn opgenomen over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Het doel van het ouderschapsplan is het zo goed mogelijk waarborgen van de belangen van het kind, waarbij het kind zo min mogelijk negatieve gevolgen ervaart van de scheiding van zijn ouders.

Het opstellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Hetzelfde geldt voor samenwonende ouders die gezamenlijk het gezag over het kind hebben.

Inhoud van een ouderschapsplan

De volgende onderwerpen moeten verplicht worden opgenomen in het ouderschapsplan:

  • De manier waarop je kind betrokken is geweest bij het opstellen van het ouderschapsplan

  • De zorgregeling (hoe de zorg en opvoeding is verdeelt)

  • De omgangsregeling

  • De manier waarop jullie elkaar informeren over jullie kind

  • De manier waarop gezamenlijk beslissingen worden genomen over belangrijke onderwerpen met betrekking tot je kind

  • De manier waarop jullie de kosten van jullie kind verdelen

Naast de bovenstaande verplichte onderdelen kan je ook onderwerpen in het ouderschapsplan toevoegen die jullie belangrijk vinden.

Wijzigen ouderschapsplan

Het komt vaak voor dat het ouderschapsplan niet meer volledig past bij de huidige situatie. De reden hiervoor kan zijn dat bijvoorbeeld een ouder is verhuisd of dat het kind andere behoeftes heeft gekregen. Het ouderschapsplan dient dan te worden aangepast. Om die reden is het handig om in het ouderschapsplan momenten vast te leggen wanneer er wordt gekeken naar de gemaakte afspraken en de manier waarop deze worden nageleefd. Aanpassingen worden schriftelijk vastgelegd in de bijlage van het ouderschapsplan. Beide ouders moeten de gemaakte aanpassingen ondertekenen.

Wil je hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!