Kan ik zomaar met mijn minderjarige kind op vakantie?

De kans is groot dat je in de zomervakantie met je kind op vakantie wil. Als je gescheiden bent van je partner moet je in de meeste gevallen toestemming krijgen van je ex- partner om met je kind op vakantie te kunnen gaan. In dit artikel leggen we je uit waarom dit moet en hoe je dit het beste kunt regelen.

Waarom is toestemming verplicht?

Om met een minderjarig kind te kunnen reizen heb je toestemming nodig van de andere ouder. Op deze manier wordt er geprobeerd om kinderontvoering tegen te gaan. Bij de grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee goed op minderjarige kinderen. Het reizen naar het buitenland met een minderjarig kind zonder toestemming wordt namelijk gezien als internationale kinderontvoering.

Toestemming aantonen

Via een formulier kan je aantonen dat je toestemming hebt gekregen van de gezaghebbende ouder om met je minderjarige kind op vakantie te gaan. Het formulier heet Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’. Dit formulier neem je mee op reis en laat je zien aan de Koninklijke Marechaussee. Naast het formulier moet je ook een kopie van het Identiteitsbewijs of paspoort van de andere ouder kunnen laten zien en een internationaal uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind, met de namen van de ouders en wie het gezag heeft

Als je alleen het gezag hebt over je kind hoef je geen toestemming van de andere ouder te hebben. Als je gezamenlijke gezag hebt over het kind, dien je van de ouder die niet mee gaat op vakantie toestemming te hebben. Als je geen gezag hebt over het kind dien je van beide ouders toestemming te hebben.

Als je met meerdere minderjarige kinderen op vakantie wil, dien je voor elk kind toestemming te vragen. Dit houdt in dat je per kind over een ondertekend formulier beschikt.

VErvangende toestemming

Als je (ex)partner of de ouder weigert om toestemming te geven kan je om vervangende toestemming verzoeken bij de rechter. Voor deze procedure is het hebben van een advocaat overigens wel verplicht. Als de rechter het verzoek toewijst kan je zonder toestemming van de ouder op vakantie met je kind. Als de rechter het verzoek niet toewijst mag je niet op vakantie met je kind. Bedenkt je dan ook dat je strafbaar bent als je dit toch doet.

Heb je nog vragen over het op vakantie gaan met je minderjarige kind of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!