Hoe kan ik mijn arbeidsduur wijzigen?

Gedurende je carrière heb je soms behoefte aan meer of juist minder arbeidsuren in de week. Dit kan je in de meeste gevallen in overleg met je werkgever realiseren. In dit artikel vertellen we je meer over het aanpassen van je arbeidsduur en hoe dit werkt.

Wet flexibel werken

Op 1 januari 2016 is de Wet Flexibel Werken (Wfw) in het leven geroepen (voorheen Wet Aanpassing Arbeidsduur). De Wfw biedt werknemers de mogelijkheid om aan werkgevers meer of minder uren te vragen. Daarnaast mogen de werknemers ook een verzoek indienen om de werktijden of arbeidsplaats te wijzigen. Bijvoorbeeld verzoeken om vaker thuis te werken.

Er gelden een aantal voorwaarden voor het verzoek voor de wijziging van de arbeidsduur:

  • Het bedrijf waar je werkzaam bent heeft minimaal 10 werknemers.

  • Je bent minimaal een half jaar (26 weken) in dienst bij het bedrijf.

  • Het verzoek dien je schriftelijk in en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. De gewenste ingangsdatum noem je in het verzoek.

  • In het verzoek geef je aan hoeveel uren je meer of minder wil werken en hoe je deze uren over de week wil verdelen.

Wil je minder werken om voor je kinderen jonger dan 8 jaar te zorgen of om mantelzorger te zijn? Dan geldt de vereiste voor minimaal 10 werknemers niet voor jou.

Reactie van de werkgever

Je werkgever dient uiterlijk 1 maand voor de gewenste ingangsdatum schriftelijk reactie te geven op jouw verzoek. Als de werkgever niet tijdig reageert mag je werken zoals je in je verzoek hebt omschreven.

De werkgever mag je verzoek weigeren indien er zwaarwegende bedrijfsbelangen spelen. Bijvoorbeeld als er onvoldoende geld of werk is om je meer werkuren te geven. Maar ook als jouw verzoek grote problemen oplevert met het werkrooster. Als je het niet eens bent met de reden van afwijzing kan je dit voorleggen aan de rechter.

Ben je het niet eens met je werkgever of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!