Wie is er aansprakelijk voor schade op het werk?

Heb je tijdens het werk schade verricht? Dat is erg vervelend, maar de kans is groot dat je hier niet zelf voor hoeft op te draaien. De werkgever is in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade. Hoe dit precies zit vertellen we je in dit artikel.

opzet of bewuste roekeloosheid

Een werkgever heeft de verantwoordelijkheid over zijn werknemers. Dit houdt in dat hij verantwoordelijk is voor een veilige werkplek. Als een werknemer schade veroorzaakt is de werkgever aansprakelijk voor deze schade. Op deze regel geldt wel een uitzondering: als de verrichtte schade een gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid, is de werknemer zelf aansprakelijk voor de schade.

Opzet houdt in dat je expres de schade hebt verricht. Bewuste roekeloosheid is het bewust nemen van risico’s die uiteindelijk hebben geleid tot de schade. Een voorbeeld is dat een werknemer de werkauto onbeheerd en met de sleutels in het slot voor een pand laat staan. De werknemer moet even iets afgeven en is snel weer terug. De werkauto is in die korte periode gestolen. De werknemer heeft het risico genomen om de werkauto met de sleutels in het slot te laten staan. De werknemer is dus aansprakelijk voor de schade.

De werkgever dient overigens wel te bewijzen dat er sprake was van opzet of bewuste roekeloosheid. Als de werkgever dit niet kan bewijzen of aannemelijk kan maken, dan ben je ook niet aansprakelijk. Een ander goed voorbeeld zijn verkeersboetes. De werknemer is doorgaans aansprakelijk voor de verkeersboetes die hij krijgt tijdens het uitvoeren van zijn werk. Tenzij de werkgever verantwoordelijk is voor de boete door bijvoorbeeld de vrachtauto te zwaar te beladen. In dat geval is de verkeersboete voor de werkgever.

Inhouden op het loon

Als je aansprakelijk bent voor de schade moet je deze vergoeden. De werkgever mag het bedrag ook inhouden op je loon. De werkgever kan overigens niet je gehele salaris inhouden. Hij moet namelijk rekening houden met jouw beslagvrije voet.

Heb je schade berokkent en/of ben je het niet eens met je werkgever of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!